Μπορεί ένας φοιτητής να έχει πλεονέκτημα στις εξετάσεις έναντι ενός συμφοιτητή του; Ναι, αν έχει περισσότερες γνώσεις και έχει κάνει καλύτερη προστασία.
Όμως, απ' ότι αποδεικνύεται, γίνονται και παρατυπίες! Φοιτητές, για να διαπρέψουν σε εξεταστικές περιόδους, παίρνουν  φαρμακευτικά σκευάσματα, ειδικά χάπια που αυξάνουν τις νοητικές τους ικανότητές, αφού εξιτάρουν τον εγκέφαλό τους.
Όπως ακριβώς συμβαίνει στον χώρο του στίβου και του αθλητισμού, το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει και να εκτυλίσσεται στους νεανικούς κόσμους, με όλο και περισσότερους  φοιτητές να επιδιώκουν να εφοδιαστούν με ψυχοφάρμακα, που μάλιστα συνταγογραφούνται.  
Πρόκειται για τα φάρμακα  «Ριταλίν» και «Μονταφινίλ» (και άλλα), που συνιστώνται για παθήσεις όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή οι διαταραχές του ύπνου.
Τι πετυχαίνουν με τη χρήση ανάλογων  σκευασμάτων; Αυξάνουν την ικανότητα της μνήμης τους, τη συγκέντρωσή τους, τους κρατούν σε εγρήγορση κ.λπ.
Σύμφωνα με δύο βρετανικές εφημερίδες, την  «Ιντιπέντεντ» και την «Τέλεγκραφ», η εξέλιξη της  νευροεπιστήμης και της φαρμακευτικής οδηγεί νέους ανθρώπους σε τέτοιου είδους χρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί με κάποιους ελέγχους.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται, τόσο από Αμερικανούς όσο και από Βρετανούς επιστήμονες, «μιλούν» για ένα 16% των φοιτητών στις ΗΠΑ και ένα 10% στη Βρετανία που παραδέχονται ότι κάνουν χρήση σχετικών φαρμάκων στις εξετάσεις.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια κλινικής νευροψυχολογίας Μπάρμπαρα Σαχακιάν του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ «μερικοί φοιτητές που δεν καταφεύγουν σε τέτοια μέσα βελτίωσης του
νου, θα απαιτήσουν ελέγχους, επειδή ήδη ανησυχούν ότι είναι θύματα εξαπάτησης.
Την ίδια ανησυχία έχουν και τα πανεπιστήμια».

Χρήση και από καθηγητές

Χρήση όμως φαρμάκων που βελτιώνουν τον νου κάνουν και επιστήμονες, κάτι που απέδειξε με έρευνά του και το επιστημονικό περιοδικό «Nature». Το τελευταίο έκανε μια έρευνα, ρωτώντας 1.400  ερευνητές από 60 χώρες για το αν κάνουν σχετική χρήση, με το αποτέλεσμα να δείχνει πως ένας στους πέντε περίπου χρησιμοποιούν φάρμακα για να «ντοπάρουν» τον εγκέφαλό τους.

 

Τι θα μπορούσε να συμβάλλει με τον πιο

«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και

Δεν είναι απλώς «ακατάλληλα τρόφημα», αλλά

Νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα που αρκετές

Κλαίει, πεισμώνει, φωνάζει… Πόσες φορές όλοι οι

Λίγα χρόνια πριν, η κόρη της Αμερικανής

Ενδεχομένως, στο άκουσμα των λέξεων «όρια» και

Μια νέα μη επεμβατική τεχνική, παρουσιάστηκε στο

Μετά από μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων και

Με επιτυχία και με τα βλέμματα στραμμένα προς

Το θέμα είναι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε επειδή

  • Prev
  • Sponsored Section
Scroll to top