Το να διακόπτει κανείς το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει την φυσιολογία του οργανισμού καθ' όλο το εικοσιτετράωρο, δουλεύοντας τη νύχτα, με λίγη και όχι καλή ξεκούραση, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει έναν καρκινικό όγκο, και ιδίως στον μαστό σε ό,τι αφορά τις γυναίκες.
του Φώτη Σμυρνή
Αυτό δείχνει έρευνα σε πειραματόζωα (ποντίκια), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Current Biology", υπογεγραμμένη από το Erasmus University Medical Centre της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό και προδιάθεση καρκίνου του μαστού δεν θα έπρεπε ποτέ να αναλαμβάνουν δουλειές με νυχτερινές βάρδιες, που διακόπτουν την φυσιολογική κατανομή του χρόνου μέσα στο εικοσιτετράωρο για αρκετό διάστημα.
"Τα στοιχεία", προσθέτουν οι ερευνητές, "δείχνουν εξάλλου, πως τα πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε καθυστέρηση 12 ωρών την εβδομάδα στο βιολογικό τους ρολόι, μέσα στη διάρκεια ενός έτους συσσώρευσαν 20% περισσότερο βάρος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έτρωγαν πάντα την ίδια ποσότητα τροφής με πριν".
get link Στα στρεσαρισμένα από τον λίγο ύπνο ποντίκια, η ανάπτυξη της νεοπλασίας επαληθεύτηκε με έναν αντίκτυπο 8 εβδομάδων. 
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει με αξιοπιστία τη σύνδεση ανάμεσα στη χρονική αντιστροφή των φάσεων "μέρα" και "νύχτα" από τη μια και στην http://blakelittle.com/csu-admissions-essay/ πρόωρη ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, go to site διαβεβαιώνει μιλώντας στο BBC o Cisbetus van de Horst, συγγραφέας της συγκεκριμένης εργασίας.
Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσουμε με τον ίδιο τρόπο τις συνέπειες που έχει αυτή η αντιστροφή στους άνδρες.
Υπάρχει το ρίσκο να νοσήσει ένας άνδρας από καρκίνο του στήθους μετά από πέντε χρόνια, μα χρειάζονται και άλλες μελέτες προκειμένου να έχουμε περισσότερες αποδείξεις".
 

Τι θα μπορούσε να συμβάλλει με τον πιο

«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και

Δεν είναι απλώς «ακατάλληλα τρόφημα», αλλά

Νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα που αρκετές

Κλαίει, πεισμώνει, φωνάζει… Πόσες φορές όλοι οι

Λίγα χρόνια πριν, η κόρη της Αμερικανής

Ενδεχομένως, στο άκουσμα των λέξεων «όρια» και

Μια νέα μη επεμβατική τεχνική, παρουσιάστηκε στο

Μετά από μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων και

Με επιτυχία και με τα βλέμματα στραμμένα προς

Το θέμα είναι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε επειδή

  • Prev
  • Sponsored Section
Scroll to top