Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες τείνουν να ζήσουν περισσότερο από τους άνδρες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του UCLA, τυπικά ένας από τους λόγους που οι γυναίκες ζουν περισσότερο, είναι εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν την πίεση και το άγχος σε σχέση με τους άντρες.
Όταν το σώμα «πιέζεται» προκαλεί τη δράση μιας ορμόνης, που αποκαλείται επινεφρίνη http://rubygosoftware.com/project-work-online/ . Αυτή η γρήγορη αύξηση της ορμόνης, προκαλεί -κάτι αναμενόμενο- στους άντρες, την αντίδρασή τους σε αυτό που λένε go to link «πάλη ή φυγή» ("fight or flight").
«Πρόκειται για μεταβολές», μας λέει ο  ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Χρήστος Θελερίτης, που «προετοιμάζουν τον άνθρωπο να παλέψει ή να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο. Μια αντίδραση που ο Cannon ονόμασε αντίδραση "φόβου, πάλης ή φυγής'' («fright, fight or flight response»)».
Πώς προετοιμάζεται ο οργανισμός γι' αυτή την αντίδραση;
«Πρώτος, ο Walter Cannon, φυσιολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, πρωτοπόρος ερευνητής της βιοχημείας του stress στις αρχές του 20ου αιώνα, απομόνωσε από τα επινεφρίδια την ορμόνη επινεφρίνη. Είναι η ορμόνη που προκαλεί τη φυσική αντίδραση φόβου, την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, όπως και της ροής αίματος στους μυς». 
Κατά τον φυσιολόγο Hans Selye το στρες χωρίζεται σε "καλό" και "κακό", με το πρώτο να βοηθά τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τα εμπόδια και το δεύτερο, που ταυτίζεται με το υπερβολικό stress, να τον οδηγεί στο άγχος και την κατάθλιψη.
Ο ψυχίατρος, τέλος, μας επισήμανε πως τρεις ορμόνες συνδέονται με την αντίδραση του οργανισμού στο stress: η επινεφρίνη, η νορεπινεφρίνη και η κορτιζόλη.

Tend or befriend...

Στις γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη του UCLA, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να εξασθενίσουν την επίδραση της ορμόνης και αντ' αυτού να παραγάγουν μια διαφορετική αντίδραση, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως «τείνω ή ενεργώ ως φίλος» ("tend or befriend") αντίδραση.
Με άλλα λόγια, κατά κάποιο τρόπο, μεταφορικά ή κυριολεκτικά, η γυναίκα συμμετάσχει στον αγώνα της see «απεργίας του φόβου» ("terror struck") ή και στην go «υψηλή-παρακολούθηση» ("Ηigh-
click tailing") του αντιληπτού κινδύνου ή των παραγόντων του άγχους από μακρυά. 
Η  αντίδραση μιας γυναίκας στην πίεση περιλαμβάνει την ώθησή της να καλλιεργήσει περισσότερο τους κοινωνικούς της δεσμούς.
Στη μελέτη του UCLA get link  θεωρείαι ότι αυτή η λιγότερο αντιπαραθετική αντίληψη που υπάρχει στις γυναίκες, μπορεί να είναι υπεύθυνη στη διάρκεια της ζωής τους για χαμηλότερη πίεση του αίματος, που μειώνει κατά συνέπεια τον γενικό κίνδυνο της go to link «προτροπής άγχους» ("stress-induced").

Eπειδή κατά τη μελέτη η ορμόνη οξυτοσίνη (oxytocin) απελευθερώνεται στον εγκέφαλο μετά τη συνουσία και έχει ηρεμιστική δράση, μήπως θα πρέπει άνδρες και γυναίκες να στραφούμε στην εκτονωτική της δράση;

Τι θα μπορούσε να συμβάλλει με τον πιο

«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και

Δεν είναι απλώς «ακατάλληλα τρόφημα», αλλά

Νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα που αρκετές

Κλαίει, πεισμώνει, φωνάζει… Πόσες φορές όλοι οι

Λίγα χρόνια πριν, η κόρη της Αμερικανής

Ενδεχομένως, στο άκουσμα των λέξεων «όρια» και

Μια νέα μη επεμβατική τεχνική, παρουσιάστηκε στο

Μετά από μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων και

Με επιτυχία και με τα βλέμματα στραμμένα προς

Το θέμα είναι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε επειδή

  • Prev
  • Sponsored Section
Scroll to top