Πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία η πρώτη μεταμόσχευση για θεραπεία της αναιμίας Blackfan-Diamond (BDA) με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.  Η αναιμία Blackfan-Diamond (BDA) είναι μια σπάνια εκ γενετής ασθένεια που εμποδίζει την παραγωγή
των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών, που απαιτούνται για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, σύμφωνα με τον Dr. Luis Madero, επικεφαλής του Τμήματος Ογκοαιματολογίας του Νοσοκομείου Niño Jesús στη Μαδρίτη, που συμμετείχε στη μεταμόσχευση.
Μέχρι τώρα η ασθένεια αντιμετωπιζόταν με περιοδικές μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων, που όμως επηρέαζαν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ακόμη η μακροπρόθεσμη θεραπεία με κορτικοστεροειδή που χρησιμοποιούνταν δεν ήταν ανεκτή σε όλες τις περιπτώσεις.

Η επέμβαση

Ασθενής ήταν ένα 4χρονο αγαράκι και τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στη μεταμόσχευση, προήλθαν από το αίμα του ομφάλιου λώρου της αδελφής του. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου στο παιδιατρικά νοσοκομείο del Niño Jesús της Μαδρίτης.
Η μεταμόσχευση ήταν επιτυχής και το παιδί αναμένεται να έχει μια φυσιολογική ανάκαμψη.
«Η μεταμόσχευση των κυττάρων του αίματος του ομφάλιου λώρου, ιδίως μεταξύ αδελφών, είναι τώρα μια συνιστώμενη θεραπευτική επιλογή για ορισμένους τύπους αιματολογικών ασθενειών, όπως στην περίπτωση αυτής της αναιμίας. Τα οφέλη για την ασθένεια αυτή, σε σχέση με άλλες θεραπείες, είναι σαφή», υποστήριξε ο Δρ Madero. 
«Είχαμε την ευκαιρία να θεραπεύσουμε τον γιο μας, αν το δείγμα ήταν συμβατό και δεν θα μπορούσαμε να παραιτηθούμε από αυτό. Η κόρη μας θα είναι πολύ χαρούμενη όταν μάθει ότι ο αδελφός της έγινε καλά χάρη σε αυτήν», πρόσθεσε η Ελένα, η μητέρα του αγοριού.
«Μέχρι τη μεταμόσχευση η ζωή μας ήταν αφιερωμένη σε αυτές τις μεταγγίσεις. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, αφού τώρα ο γιος μας θα είναι σε θέση να ζήσει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή», συμπλήρωσε.
Είναι η πρώτη μεταμόσχευση στη χώρα αυτή για την αντιμετώπιση της BDA με κρυο-συντηρημένο δείγμα -βάση προγράμματος δωρεάν φύλαξης βλαστικών κυττάρων- από μια οικογενειακή τράπεζα, την Crio-Cord, θυγατρική του Ομίλου Cryo-Save, Οικογενειακή Τράπεζα Κυττάρων στην Ισπανία.
Η οικογένεια του μικρού, στον οποίο είχε διαγνωστεί η σοβαρή ασθένεια, είχε αποθηκεύσει τα βλαστικά κύτταρα αίματος και ιστού ομφαλίου λώρου του δεύτερου νεογέννητου παιδιού τους.

Τράπεζα Φύλαξης Βλαστοκυττάρων

Η Οικογενειακή Τράπεζα Φύλαξης Βλαστοκυττάρων έχει περισσότερα από 230.000 φυλαγμένα δείγματα αίματος και ιστού ομφαλίου λώρου.
Από την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση αίματος ομφάλιου λώρου, το 1988, το αίμα αυτό αποτελεί επιτυχή θεραπεία για περισσότερες από 70 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, λεμφώματος, δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, απλαστικής αναιμίας και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το αίμα.
Οι μεταμοσχεύσεις με βλαστικά κύτταρα ομφάλιου λώρου αναγνωρίζονται ως εναλλακτική λύση στην μεταμόσχευση μυελού των οστών και μέχρι σήμερα περισσότερες από 25.000 μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.
 


Τι θα μπορούσε να συμβάλλει με τον πιο

«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και

Δεν είναι απλώς «ακατάλληλα τρόφημα», αλλά

Νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα που αρκετές

Κλαίει, πεισμώνει, φωνάζει… Πόσες φορές όλοι οι

Λίγα χρόνια πριν, η κόρη της Αμερικανής

Ενδεχομένως, στο άκουσμα των λέξεων «όρια» και

Μια νέα μη επεμβατική τεχνική, παρουσιάστηκε στο

Μετά από μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων και

Με επιτυχία και με τα βλέμματα στραμμένα προς

Το θέμα είναι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε επειδή

  • Prev
  • Sponsored Section
Scroll to top