«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μάθηση και τη μνήμη. Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που δείχνουν ότι η Μεσογειακή Διατροφή έχει θετική επίπτωση στην υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε η δρα Μισέλ Λουτσιάνο, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Της Dr Ματίνας Χρονοπούλου, B.Sc., N.D., Ph.D

Η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου, οσπρίων και πλήρων δημητριακών, μέτριες ποσότητες ψαριών, γαλακτοκομικών και κρασιού, καθώς επίσης σχετικά περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος και πουλερικών.

Σύμφωνα με τη νέα βρετανική έρευνα οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν συστηματικά τη Μεσογειακή Διατροφή, κρατούν μεγαλύτερο και πιο υγιή τον εγκέφαλό τους σε βάθος χρόνου, σε σχέση με όσους κάνουν αυτή τη διατροφή περιστασιακά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μισέλ Λουτσιάνο, παρακολούθησαν επί χρόνια σχεδόν 1.000 ανθρώπους περίπου 70 ετών που δεν είχαν άνοια, αναλύοντας τις επιπτώσεις της διατροφής στον εγκέφαλό τους. Τα αποτελέσματα μάλιστα της εκτεταμένης έρευνας του Πανεπιστημίου, τα κοινοποίησαν στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων στις ηλικίες των 70, 73 και 76 ετών εξετάσθηκε διαδοχικά με μαγνητικές τομογραφίες. Όσο λιγότερο ακολουθούσε κάποιος τη Μεσογειακή Διατροφή, τόσο πιθανότερο ήταν να χάσει στην πορεία μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου. Κι αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία του, το μορφωτικό επίπεδό του κι το αν είχε χρόνιες παθήσεις (διαβήτη, υπέρταση κ.λπ.).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ποσότητα της κατανάλωσης ψαριών δεν σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο, αντίθετα με ό,τι είχαν συμπεράνει άλλες μελέτες στο παρελθόν.

Στην Ελλάδα οφείλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη Μεσογειακή Διατροφή, καθώς είναι η δική μας διατροφή, και όλα όσα τη συμπεριλαμβάνουν παρέχονται εν αφθονία στην ελληνική φύση.

Το κατάλληλο διατροφολόγιο θα μπορούσε να μας το συστήσει Διατροφολόγος- Φυσικοπαθητικός στη βάση της δημιουργίας ενός προσωπικού διαιτολογία που μπορεί να προκύψει έπειτα από προσωπική «συνέντευξη» και αναλυτική καταγραφή των πιθανών προβλημάτων υγείας ή των αναγκών μας.

Τι θα μπορούσε να συμβάλλει με τον πιο

«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και

Δεν είναι απλώς «ακατάλληλα τρόφημα», αλλά

Νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα που αρκετές

Κλαίει, πεισμώνει, φωνάζει… Πόσες φορές όλοι οι

Λίγα χρόνια πριν, η κόρη της Αμερικανής

Ενδεχομένως, στο άκουσμα των λέξεων «όρια» και

Μια νέα μη επεμβατική τεχνική, παρουσιάστηκε στο

Μετά από μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων και

Με επιτυχία και με τα βλέμματα στραμμένα προς

Το θέμα είναι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε επειδή

  • Prev
  • Sponsored Section
Scroll to top