Cheap papers for students available in our paper writing service. Best Custom Psychology Papers here to get excellent papers written according to your request. Η ψυχολόγος, Γιώτα  Αλεξανδράκου (Psychology and Counselling) αναφέρει τους λόγους που οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε τον οδοντίατρο αλλά και τρόπους καταπολέμησης των φόβων μας. 

see url If you are interested how to make sure your writings are legal then this article is just for you. Practice Areas Joint Degree Let our online thesis download go my american dream essay graduate school personal statement sample Γιατί φοβόμαστε στον οδοντίατρο ?

Ο φόβος στον οδοντίατρο είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Μόνο δύο στους δέκα ανθρώπους νιώθουν άνεση στην σκέψη/ιδέα μιας οδοντιατρικής επίσκεψης. Σύμφωνα με μελέτες η επίσκεψη στον οδοντίατρο κατατάσσεται στις πέντε πρώτες καταστάσεις που προκαλούν φόβο παγκοσμίως.

Make your website stand out and convert more visitors with our web http://harrisonfitness.ca/how-to-write-custom-tag-in-jsf/, at India based Content Writing Company Content Beats. Ο φόβος είναι ένα έντονο συναίσθημα το οποίο εκδηλώνεται με έντονη ανησυχία και άγχος απέναντι σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή μια συγκεκριμένη κατάσταση όπως για παράδειγμα μια επίσκεψη στον οδοντίατρο αλλά και η πραγματοποίηση μιας οδοντιατρικής θεραπείας.

Η φοβία ενός ατόμου μπορεί να οφείλεται σε μια άσχημη παρελθοντική οδοντιατρική εμπειρία πχ έντονος πόνος κατά τη πραγματοποίηση κάποιας οδοντιατρικής εργασίας , είτε σε άγχος για έναν ενδεχόμενο αφόρητο πόνο τον οποίο δεν θα μπορεί να αντέξει. Εξαιτίας του φόβου το άτομο αναγκάζεται να αποκόβεται από δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη φοβία ή να ζει με το άγχος και τον πανικό όταν πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή τη κατάσταση με αποτέλεσμα την παραμέληση της στοματικής του υγιεινής.

Η φοβία για τον οδοντίατρο, γνωστή και ως Οδοντιατρική φοβία, οδοντοφοβία ή οδοντιατρική αγωνία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που συναντάται σε παιδιά και σε ενήλικες. Σύμφωνα με έρευνες σε ποσοστό 50% συναντάται σε παιδιά, 20% σε εφήβους και σε 30% σε ενήλικες με τη μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες.

Ένα απ τα χαρακτηριστικά του φοβικού ασθενή είναι ότι ακυρώνει τα ραντεβού ή δεν εμφανίζεται καθόλου στην προγραμματισμένη οδοντιατρική εξέταση με αποτέλεσμα η υγεία του στόματος να χειροτερεύει και οι οδοντιατρικές θεραπείες να μην ολοκληρώνονται. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να νιώθει άβολα με τους γύρω του εξαιτίας μιας κακοσμίας του στόματος ή μιας κακής αισθητικής δοντιών. Σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής οδηγείτο στα επείγοντα νοσοκομείων λόγω έντονου και οξύ πόνου στα δόντια.

Πολλοί ασθενείς ενώ πηγαίνουν στα ραντεβού τους στα οδοντιατρικά ιατρεία δεν συνεργάζονται με τον ιατρό με αποτέλεσμα οι οδοντιατρικές εργασίες να είναι δύσκολες ή και πολλές φορές αδύνατες με αποτέλεσμα ο ιατρός να αναγκάζεται να αλλάζει το σχέδιο της θεραπείας με κίνδυνο το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι επιθυμητό.

Τα κυριότερα αίτια της φοβίας για τον οδοντίατρο είναι:

 • Αρνητική εμπειρία στον οδοντίατρο συνήθως κατά τη παιδική ηλικία

 •  Πόνος κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής εργασίας σε προηγούμενη επίσκεψη

 • Φόβος για βελόνες, ενέσεις, αίμα και οδοντιατρικό τροχό

 • Φόβος απώλειας ελέγχου όταν ο ασθενής δεν μπορεί να κινηθεί ή δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει στο στόμα του

 • Παρουσία ψυχολογικών διαταραχών συνήθως άτομα με κρίσεις πανικού.

 • Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ασθενή

 • Επίδραση άλλων ατόμων (οικογένεια, φίλοι) οι οποίοι προδιαθέτουν αρνητικά τον ασθενή με τις διηγήσεις τους από προσωπικές τους εμπειρίες

Ερεθίσματα ή καταστάσεις που επιτείνουν το φόβο κατά τη διάρκεια μια οδοντιατρικής επίσκεψης.

 • Η άσχημη συμπεριφορά του ιατρού. Μπορεί να είναι απότομος, απόμακρος και καθόλου κατατοπιστικός όσο αναφορά τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν

 • Η παρατεταμένη αναμονή μπορεί να είναι αφορμή για σύγχυση ή και για πολλές αρνητικές σκέψεις.

Ο Οδοντίατρος που θα αναλάβει έναν φοβικό ασθενή πρέπει να έχει τη κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να διαγνώσει αρχικά την ύπαρξη της φοβίας και έπειτα να προσπαθήσει να ηρεμήσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Έπειτα θα ξεκινήσει το θεραπευτικό σχέδιο εξηγώντας στον ασθενή βήμα βήμα τα στάδια των εργασιών,ώστε
να μετριάσει τον φόβο και με κύριο στόχο την ύπαρξη μιας ικανοποιητικής συνεργασίας.

Η λεπτομερείς λήψη ιστορικού η οποία είναι απαραίτητη μπορεί να φανερώσει στοιχεία της φοβίας τα οποία ενδεχομένως ο ασθενής να κρύψει η να μην αναφέρει.

Κάνετε τα εξής και κλείστε ραντεβού στον οδοντίατρο σας…

 • Αρχικά επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας, εξηγείστε του με κάθε λεπτομέρεια το τι σας ενοχλεί πχ κάποιος έντονος πόνος.

 • Πείτε του τις ανησυχίες σας για μια ενδεχόμενη επίσκεψη στο ιατρείο του πχ ότι φοβάστε την εξέταση

 • Πείτε του να σας περιγράψει συνοπτικά τη διαδικασία της εξέτασης έτσι ώστε να αποκτήσετε ένα αίσθημα ελέγχου (το άγνωστο είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο)

 • Ζητήστε του ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια ραντεβού για να δοθεί χρόνος ώστε να χαλαρώσετε και να νιώσετε το περιβάλλον πιο οικείο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στον οδοντίατρο…

 • Ζητήστε του να σας περιγράφει το τι ενέργειες κάνει, τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσει και για ποιο σκοπό (αν δεν το κάνει ο ίδιος)

 • Κάνετε μια διαπραγμάτευση μαζί του για το πόσο συχνά θέλετε να ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της θεραπείας

 • Χρησιμοποιήστε έναν κώδικα επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας όπως για παράδειγμα κουνώντας το δεξί σας χέρι θα σημαίνει πως επιθυμείται να σταματήσει για λίγο

 • Αν επιθυμείτε προτείνετε του να ακούσετε μουσική με τα ακουστικά σας

Μην διστάσετε να αλλάξετε οδοντίατρο εάν αυτός δεν ικανοποιεί τις οδοντιατρικές σας ανάγκες. Αναζητήστε κάποιον ο οποίος εκτός απ τις γνώσεις θα μπορέσει να σας καταλάβει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα σας δείχνοντας σεβασμό και κατανόηση χτίζοντας μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της οποίας βασική παράμετρος της θα είναι η ανώδυνη θεραπεία.

                                                                                            

Τι θα μπορούσε να συμβάλλει με τον πιο

«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και

Δεν είναι απλώς «ακατάλληλα τρόφημα», αλλά

Νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα που αρκετές

Κλαίει, πεισμώνει, φωνάζει… Πόσες φορές όλοι οι

Λίγα χρόνια πριν, η κόρη της Αμερικανής

Ενδεχομένως, στο άκουσμα των λέξεων «όρια» και

Μια νέα μη επεμβατική τεχνική, παρουσιάστηκε στο

Μετά από μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων και

Με επιτυχία και με τα βλέμματα στραμμένα προς

Το θέμα είναι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε επειδή

 • Prev
 • Sponsored Section
Scroll to top