Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα που αρκετές φορές κατακλύζει τους ανθρώπους, όμως όταν εμφανίζεται σε παιδιά τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, διότι ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά πιθανόν να δυσκολεύονται να εντοπίσουν την πηγή του.
Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η βοήθεια των ενηλίκων, προκειμένου να μάθουν να ελέγχουν αυτού του είδους τα συναισθήματα τα οποία προέρχονται από ζήλια, φόβο, ανασφάλεια, απογοήτευση ή και άγχος.
Είναι σημαντικό λοιπόν πριν προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το παιδί, να καταλάβουμε από πού μπορεί να πηγάζει ο θυμός του, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Είναι απαραίτητο να μπουν οι πρώτες  βάσεις ώστε να μάθει ένα παιδί να εκφράζει τον θυμό του και να μας λέει τι ακριβώς το ενόχλησε προκειμένου να το βοηθήσουμε, κάποια παραδείγματα είναι τα εξής:

http://www.sodascore.com/researched-argument-essay/ researched argument essay 1) Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να νιώθουν ελεύθερα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, έτσι, θα μπορούν έγκαιρα να μιλήσουν με τους γονείς τους για τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να τους προκαλεί κάτι και να το διαχειριστούν πριν φτάσουν στην έκρηξη θυμού.

2) Είναι πολύ βασικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι τον θυμό μας κι αυτό, γιατί οι ενήλικες και πιο συγκεκριμένα οι γονείς, αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά.

3) Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τις ικανότητες της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας έτσι ώστε να καταφέρουν να διαχειρίζονται τον θυμό τους.

enter site 4) Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκφράζουν τον θυμό τους με λόγια και όχι με χειρονομίες, έτσι θα αποφευχθούν βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές.

     Πως αντιμετωπίζουμε τον «παιδικό» θυμό:

go 1) Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν τα σημάδια πριν την έκρηξη θυμού http://www.csq.cz/ind.php?306 (έξαψη, κοκκίνισμα, ταχυπαλμία) αυτό θα τα βοηθήσει να δράσουν έγκαιρα πριν το ξέσπασμα.

2) Πείτε τους ότι δε θέλετε τώρα που είναι θυμωμένα να συζητήσετε, επειδή αυτή η συμπεριφορά δε θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος. Μπορείτε να τους προτείνετε να πάνε σε έναν χώρο μόνα τους και όταν ηρεμήσουν να μιλήσετε ήρεμα γι' αυτό που τα απασχολεί.

watch 3) Στις μικρότερες ηλικίες, θα ήταν αποτελεσματική μία αγκαλιά, καθότι η αγκαλιά του γονέα ή ενός κοντινού αγαπημένου προσώπου πολλές φορές μπορεί να τα ηρεμήσει και να τα κάνει να αισθανθούν καλύτερα και πιο άνετα.

get link 4) Βρείτε τους ένα αντικείμενο που να μπορούν να ξεσπάσουν το θυμό τους, όπως για παράδειγμα, ένα μαξιλάρι. Με αυτόν τον τρόπο θα εκτονώνουν εκεί τον θυμό τους και μετά θα είναι σε θέση να συζητήσουν με ηρεμία το πρόβλημα.

Τέτοιες καταστάσεις αναμφίβολα χρειάζονται μεγάλη υπομονή και επιμονή, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιθυμητές οι φωνές ή η χρήση βίας καθώς δεν θα κάνουν καλό ούτε σε εμάς αλλά ούτε και στο παιδί και δυσκολεύουν περισσότερο την κατάσταση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι χρειάζονται τον χρόνο τους με τα συναισθήματά τους και ιδιαίτερα τα παιδιά.


                                                              Τέτα Πατουχέα

Τι θα μπορούσε να συμβάλλει με τον πιο

«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και

Δεν είναι απλώς «ακατάλληλα τρόφημα», αλλά

Νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα που αρκετές

Κλαίει, πεισμώνει, φωνάζει… Πόσες φορές όλοι οι

Λίγα χρόνια πριν, η κόρη της Αμερικανής

Ενδεχομένως, στο άκουσμα των λέξεων «όρια» και

Μια νέα μη επεμβατική τεχνική, παρουσιάστηκε στο

Μετά από μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων και

Με επιτυχία και με τα βλέμματα στραμμένα προς

Το θέμα είναι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε επειδή

  • Prev
  • Sponsored Section
Scroll to top