Έχουμε αυξήσει το όριο αγορών του συστήματος πρόσφατα και είμαστε και σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων σε υγειονομικό υλικό, σε φάρμακα και λοιπά.

 

Has see url - get a 100% original, plagiarism-free dissertation you could only think about in our paper writing assistance #1 reliable and professional academic writing help. Proofreading and editing aid from best writers. Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία μιλά για μία δραματική εικόνα. Μιλά για δραματικές ελλείψεις προσωπικού, για τεράστιες αναμονές, για χαλασμένα μηχανήματα. Πέρυσι ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί 4.500 προσλήψεις. Πόσες από αυτές ολοκληρώθηκαν; Για να ξεκινήσουμε από αυτό.

If you ask us to Educational Philosophy Essay the Write-my-essay-for-me.org professionals will start their work right away. They will get details about the assignment Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Καταρχήν να πω ότι η εικόνα η οποία παρουσιάζεται και από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και από αρκετά μέσα ενημέρωσης δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Αυτό δεν το λέω επειδή θέλω να ωραιοποιήσω αυτή την πραγματικότητα, η οποία πολύ καλά ξέρουμε και εμείς αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι στο σύστημα και περισσότερο από όλους οι πολίτες ότι δεν είναι καθόλου καλή.

Το σύστημα υγείας υπέστη μία πολύ μεγάλη και βίαιη, αν θέλετε, ανατροπή τα τελευταία χρόνια με τεράστιες περικοπές στους προϋπολογισμούς, με πάγωμα επί εξαετία περίπου των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Why You Need Us for Your click Service. Do you know how to tweak essay in the shortest time possible? Rewriting an essay requires someone who is Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Οι προϋπολογισμοί, κύριε Υπουργέ, έφτασαν στο σημείο τα νοσοκομεία να ζητούν από τους νοσηλευόμενους να φέρνουν από γάζες μέχρι και σεντόνια.

Best http://www.tgssecure.com/?custom-papers-for-you Online. Looking for best accounting homework helper, your search ends here. Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Υπήρχε και αυτό. Αν και σας έχω εξηγήσει και άλλες φορές ότι αυτό κυρίως δεν οφειλόταν σε μία πραγματική έλλειψη πόρων αλλά στο ότι υπήρχε ένα σύστημα προμηθειών το οποίο εξαιτίας στρεβλώσεων που είχε με το παρατηρητήριο τιμών, με τις χαμηλότερες τιμές, με τη δυσκολία που είχαν πολλοί προμηθευτές να εκτελούν τις προμήθειες και τις παραγγελίες κανονικά, υπήρχε ένδεια σε ορισμένα πολύ φτηνά υλικά τη στιγμή, βέβαια, που ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι γινόταν πολύ ακριβές επεμβάσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες στο σύστημα υγείας.

Δεν είναι δηλαδή η όψη αυτή τώρα, για να είμαστε σε επαφή με την πραγματικότητα, δεν αντιστοιχεί και πραγματικά νομίζω ότι είναι και προσβλητική και για την προσπάθεια που κάνει το ανθρώπινο  δυναμικό στο σύστημα και για την αξιοπιστία του εθνικού συστήματος υγείας.

Νομίζω, λοιπόν, ότι  πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί όταν αναπαράγουμε μία τέτοιου τύπου κριτική η οποία δημιουργεί και ένα αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία απέναντι στην ποιότητα και στην εγκυρότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

Εγώ, λοιπόν, λέω ότι υπάρχουν προφανώς συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα μαγικό τρόπο.

Γίνονται όμως….

http://cheapessaywritings24.com/college-papers-writing-service/ - Put aside your concerns, place your assignment here and get your quality paper in a few days Why worry about the dissertation Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Πάντως εγώ ακούω….

see - get a 100% authentic, non-plagiarized dissertation you could only think about in our academic writing service Quality researches at Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Προσέξτε. Γίνονται, όμως, σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης αυτής της πραγματικότητας. Έχουμε αυξήσει τους προϋπολογισμούς. Η συνεχής δηλαδή πτωτική τάση.

We took http://allprotkd.com/research-papers-buy/ the AP exam. I forgot about a troubling failure without focusing on thlessons learned. It does not seem to be very Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Από τις 4.500 προσλήψεις που είχε υποσχεθεί ο  Πρωθυπουργός, πόσες έγιναν;

The Solution? http://www.eumed-ict.eu/?help-with-geometry. Unlike in the recent past, do my homework for me requests are exceedingly becoming more acceptable. This trend is directly favored by rising numbers of people who are working as they study. In such cases students get overwhelmed with responsibilities that overrun their schedule. Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Θα σας πω κύριε Χατζηνικολάου επακριβώς σε αυτό. Άρα, εγώ θέλω να πω πρώτον, ότι όσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης έχουμε πετύχει ένα καλύτερο επίπεδο χρηματοδότησης πλέον στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος εκτελείται κανονικά.

Προφανώς όμως και αυτός ο προϋπολογισμός, ειδικά για τα φάρμακα είναι ανεπαρκής. Έχουμε αυξήσει το όριο αγορών του συστήματος πρόσφατα και είμαστε και σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων σε υγειονομικό υλικό, σε φάρμακα και λοιπά.

Τώρα, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, που αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα.

source site introduction should include - Quality and affordable paper to make easier your education Professionally written and custom academic Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Καλά, μετά έχουμε και άλλα ζητήματα. Ας πούμε το ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρηθούν και να επισκευαστούν μηχανήματα που χαλάνε ή ότι υπάρχουν αξονικοί μέσα σε αποθήκες γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να αγοραστούν ανταλλακτικά.

Αλλά πάμε στις προσλήψεις πρώτα και μου λέτε για τα άλλα μετά.

The How To Write Graduate Research Paper we provide for students suits all their needs, but more importantly, it tailors the work directly to their immediate problems. When students contact us, they immediately receive the college homework assistance they've been looking for. Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, για τις προσλήψεις. Αυτό το οποίο έχουμε υλοποιήσει, όχι εξαγγείλει απλώς, είναι ότι κλείνει η πρώτη δέσμη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με μία προκήρυξη η οποία μας πήρε ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, γιατί αυτό είναι το σύστημα δημόσιας διοίκησης που έχουμε κύριε Χατζηνικολάου.

Αυτό είναι το σύστημα επιλογής που έχουμε. Το ΑΣΕΠ έκανε μία μεγάλη προσπάθεια, πήγε σχεδόν ένα εξάμηνο πίσω την οριστική κατάταξη των υπαλλήλων και έκτοτε βέβαια υπάρχει επίσης μία πολύ μεγάλη χρονοτριβή των υπηρεσιών, της υπηρεσίας του δημοσιονομικού ελέγχου, του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, μέχρι να εξηγήσει όλο το σύστημα και να τοποθετηθούν οι άνθρωποι.

Αυτοί όμως πλέον τοποθετούνται. Έχουν αναλάβει υπηρεσία και είναι η πρώτη τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού μετά το 2010, από την έναρξη της κρίσης.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα που έχει δοθεί, ότι δηλαδή αντιστρέφεται η τάση της συνεχούς διαρροής ανθρώπινου δυναμικού και σιγά – σιγά αρχίζουν να καλύπτονται τα πολύ μεγάλα κενά. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.

Έχουμε προκηρύξει λοιπόν επίσης 760 μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ, οι οποίες είναι σε διαδικασία συγκρότησης των Συμβουλίων επιλογής, αξιολόγησης από τους εισηγητές των φακέλων και τελικής επιλογής των επιτυχόντων.

Πιέζουνε τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών, να τις προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα για να καλύψουμε ένα μέρος των μεγάλων κενών και σε ιατρικό δυναμικό.

Αυτές τις μέρες θα βγει στο ΑΣΕΠ άλλη μία δέσμη πάλι μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού και λοιπά, που είναι περίπου 1.600.  1.538 για την ακρίβεια.

Η οποία έχει ένα επίσης παράρτημα άλλους 1.200. Δηλαδή συνολικά είναι 2.800 ακόμα και επίσης επισημαίνω ότι σε αυτό το διάστημα έχουν προσληφθεί πάνω από 1.200 επικουρικοί γιατροί σε ένα χρόνο από πέρσι, οι οποίο κάλυψαν βεβαίως με συμβάσεις από 1 έτους ως 3ετίας. Κάλυψαν ένα μεγάλο κενό και τις πιο επείγουσες ανάγκες, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της επαρχίας και έδωσαν και μία ανάσα στο σύστημα υγείας.

Αυτό είναι γνωστό. Αυξήσαμε πάρα πολύ, σχεδόν υπερτριπλασιάσαμε το κονδύλι που ήταν προϋπολογισμένο για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Έχουμε ξεπαγώσει 200 παλιές κρίσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, Επιμελητών Α΄ Β’ ακόμα και Διευθυντών από 2009 – 2010 και έχουν διοριστεί αυτοί οι άνθρωποι και έχουν πιάσει δουλειά.

Προχωρούμε σιγά – σιγά με την τοποθέτηση των ανθρώπων που πήραμε για τις ΜΕΘ και έχουμε αυξήσει τις διαθέσιμες κλίνες. Από 200 κλειστά κρεβάτια που είχαμε πριν από λίγο καιρό, έχουμε κατέβει στα 150 και στο λεκανοπέδιο Αττικής που ήταν η μεγάλη λίστα αναμονής, από 50 – 55 που ήταν τα κλειστά κρεβάτια, τα έχουμε πάει στα 32.

Γίνεται λοιπόν μία προσπάθεια στη καθημερινότητα του συστήματος να γίνονται εφικτές αλλαγές και βελτιώσεις.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Τώρα, κύριε Υπουργέ.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ξέρουμε πολύ καλά κύριε Χατζηνικολάου οι εργαζόμενοι στο σύστημα.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Οι εργαζόμενοι όμως δίνουν άλλη εικόνα από αυτή που δίνετε εσείς. Εγώ δέχομαι καλόπιστα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κύριε Χατζηνικολάου δεν τη δίνουν.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Ένα λεπτό να ρωτήσω.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Δεν τη δίνουν οι καθημερινοί εργαζόμενοι.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Ένα λεπτό. Πρέπει να ρωτάω κιόλας.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Βεβαίως. Τη δίνει μία συνδικαλιστική γραφειοκρατία, επιτρέψτε μου τον όρο.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Τώρα λένε, η ΠΟΕΔΗΝ λέει για παράδειγμα ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν τα μηχανήματά τους. Ότι υπάρχουν αξονικοί στις αποθήκες.

Την ίδια στιγμή καρκινοπαθείς καταγγέλλουν ότι πάνε σε μεγάλα νοσοκομεία και δεν υπάρχουν τα φάρμακά τους, γιατί έχουνε τελειώσει τα χρήματα.

Στο Λαϊκό ας πούμε λένε ότι αδειάζει το ταμείο και μένει άδειο επί μέρες μέχρι να ξαναγεμίσει και με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν τα φάρμακά τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μένουν χαλασμένα στα προαύλια γιατί δεν έχουν ανταλλακτικά. Ότι πρόσφατα έπιασε φωτιά ασθενοφόρο που μετέφερε ασθενή.

Ότι ο μέσος όρος αναμονής ακόμα και στα έκτακτα είναι πάνω από  μία ώρα. Εμφανίζουν δηλαδή μία τέτοια πολύ άσχημη εικόνα και θέλω να απαντήσετε.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε κύριε Χατζηνικολάου. Το πιο εύκολο πράγμα αυτήν την περίοδο για κάποιον που θέλει να κάνει αντιπολίτευση είναι να αναδείξει προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Θα βρει πάρα πολλά και εγώ φυσικά δεν έχω κανένα λόγο αυτά να τα αποκρύψω. Το ερώτημα είναι εάν η πολιτική παρέμβαση..

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Το ερώτημα είναι αν βελτιώνεται η κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα – δύο χρόνια.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακριβώς. Το ερώτημα λοιπόν είναι, εάν οι πολιτικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, είναι προς την κατεύθυνση της σταδιακής κάλυψης των αναγκών και της βελτίωσης της καθημερινότητας του συστήματος ή είναι προς μία κατεύθυνση συνειδητής διάλυσης, απαξίωσης, εγκατάλειψης της δημόσιας περίθαλψης.

Νομίζω ότι οι άνθρωποι του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν αντιληφθεί ότι συμβαίνει το πρώτο. Προφανώς με τις γνωστές δυσκολίες. Δεν έχουμε τη δυνατότητα τη δημοσιονομική κύριε Χατζηνικολάου να μεταμορφώσουμε ως δια μαγείας αυτήν την δύσκολη πραγματικότητα του συστήματος υγείας.

Όμως, έχουμε κάνει πολύ κρίσιμες παρεμβάσεις. Πρώτον διασφαλίσαμε την πρόσβαση των ανασφάλιστων ανθρώπων. Αυτό ήταν μία παρέμβαση - τομή.

Οι άνθρωποι σήμερα, περίπου τα 2,2 με 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι άνθρωποι που υπήρχαν στη χώρα μας, μόνο με το ΑΜΚΑ τους μπορούν σήμερα να νοσηλεύονται δωρεάν, να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές δωρεάν και να παίρνουν τα φάρμακά τους και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από αυτούς, περίπου του 1/3 να το παίρνει με μηδενική συμμετοχή.

Αυτό είναι μία ανακουφιστική παρέμβαση πολύ συγκεκριμένη και πολύ απτή, η οποία έγινε ακριβώς για να μειώσουμε το φαινόμενο της υγειονομικής φτώχειας, το οποίο υπήρχε στη χώρα μας.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Ναι, βέβαια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διαμαρτύρονται ότι την κοινωνική πολιτική την εφαρμόζει η κυβέρνηση στην πλάτη τους. Δηλαδή, ότι δεν υπάρχει κρατικός προϋπολογισμός και οι ελληνικές εταιρείες υποχρεώνονται μέσα στην κρίση να πληρώνουν από τα δικά τους ταμεία την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, που για φέτος υπολογίζεται στα 650 εκατομμύρια, διότι ήδη ανακοινώσατε ότι 2,5 εκατομμύρια άτομα θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικές θεραπείες .

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Όχι. Προσέξτε, δεν είπα δωρεάν..

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Και αν αυτά τα πληρώνει το κράτος πάει καλά, αλλά αν τα πληρώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κύριε Χατζηνικολάου, υπάρχει μνημονιακή δέσμευση, μνημονιακή υποχρέωση που έχει ψηφιστεί, έχει ενσωματωθεί σε νόμο, που προσδιορίζει το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού και για την εξωνοσοκομειακή και για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Αυτό το ποσό δεν μπορούμε να το υπερβούμε.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Από τα 65 εκατομμύρια που αποζημιώνονται από τα ταμεία για συνταγές, για φάρμακα, πόσα λεφτά πάνε στην ελληνική βιομηχανία και πόσα πάνε στις ξένες;

Γιατί οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι μου λένε, ότι το 80% φεύγει σε συνταγές που αφορούν κυρίως ακριβά φάρμακα και μόνο το 20% σε φάρμακα που παράγονται στην πατρίδα μας. Και το ερώτημα είναι, τι κάνουμε εμείς για να ενισχύσουμε την εθνική παραγωγή.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Στην πραγματικότητα είναι 77 – 23  η σχέση.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Εντάξει. Κοντά έπεσα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Λοιπόν, το πρόβλημα λοιπόν δημιουργείται πρώτον, από το γεγονός ότι έχουμε χαμηλή διείσδυση γενοσήμων στην ελληνική αγορά. Αυτό κατά την άποψή μου είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα, αλλά κυρίως οφείλεται στο ότι υπάρχει ένα κλίμα αναξιοπιστίας των γενοσήμων και σε αυτό έχουν συνδράμει και οι γιατροί, οι οποίοι συνταγογραφούν και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι λογικό είναι να επιδιώκουν την προώθηση φαρμάκων που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, αλλά και οι ασθενείς οι οποίοι έχουν εκλάβει την ανάγκη προώθησης των γενοσήμων, που είναι βεβαίως αξιόπιστα και ποιοτικά φάρμακα, γιατί ελέγχονται από τον ΕΟΦ, γιατί παράγονται σε σοβαρές φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, αλλά και οι ασθενείς λοιπόν έχουνε  εκλάβει αυτήν την παρέμβαση ως μία προσπάθεια το κράτους να τους δώσει φτηνό και χαμηλής ποιότητας φάρμακο.

Χρειάζεται, λοιπόν, μία προσπάθεια να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα, να ενισχύσουμε τη αξιοπιστία των πολιτών απέναντι στα γενόσημα, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που λένε ότι είναι μόνο στο 25%, ένας περίπου στους τέσσερις μόνο εμπιστεύεται τα γενόσημα, αυτό είναι το πυρηνικό πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση.

Και φυσικά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε ένα μηχανισμό να αξιολογεί τη νέα φαρμακευτική καινοτομία η οποία μπαίνει στη χώρα και η οποία έχει πολύ υψηλές τιμές.

Χρειάζεται, λοιπόν, εκεί ένα σύστημα το οποίο το οργανώνουμε τώρα. Αυτό λέγεται HTA, είναι ένα διεθνές σύστημα αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων. Αυτή είναι μία υπόθεση η οποία προχωράει.

Και ταυτόχρονα πρέπει να κάνουμε μία σοβαρή διαπραγμάτευση των τιμών.

Σας πληροφορώ, λοιπόν, κύριε Χατζηνικολάου ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης σε εθνικό επίπεδο από μία ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για να πετύχουμε βιώσιμες για τη χώρα μας, για το ασφαλιστικό της σύστημα, για την οικονομική της κατάσταση τιμές στα ακριβά φάρμακα.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Πάντως νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να βρείτε τρόπους να στηρίξετε την ελληνική παραγωγή στα φάρμακα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Αυτό προσπαθώ να πω. Όσο μειώνουμε το κομμάτι της πίτας που ελέγχουν τα εισαγόμενα και μάλιστα τα ακριβά φάρμακα των πολυεθνικών τόσο δίνουμε χώρο στην εγχώρια παραγωγική βάση της βιομηχανίας να αυξήσει τη θέση της και να προωθήσει τα φάρμακά της τα οποία, τουλάχιστον, για ορισμένες χρόνιες παθήσεις είναι απολύτως αξιόπιστα.

Παρόλα αυτά η έρευνα η διεθνής παράγει καινούρια προϊόντα, καινούρια φάρμακα τα οποία αφορούν σοβαρές ασθένειες όπως τον καρκίνο, όπως τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως τις ρευματολογικές παθήσεις κλπ, στα οποία βεβαίως οφείλουμε, ως χώρα πολιτισμένη, ως μία ευρωπαϊκή χώρα να διασφαλίζουμε την πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Όμως, με όρους οικονομικούς που να είναι προσιτοί και κοινωνικά αποδεκτοί.

Και αυτό κάνουμε μέσω της διαπραγμάτευσης και μέσω πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει ως χώρα, συντονισμού και συνεργασίας διακρατικής με άλλες χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έγινε συνάντηση εδώ στην Αθήνα με πέντε εκπροσώπους από πέντε χώρες. Αυτή την πρωτοβουλία τη συνεχίζουμε σε όλα τα επίπεδα τα ευρωπαϊκά και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης και προσπαθούμε να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική δύναμη χωρών όπως η Ελλάδα με μικρές αγορές που με αυτή την κοινή διαπραγμάτευση να πετύχουμε καλύτερες τιμές.

Αυτό είναι μία πολύ συστηματική προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε η οποία, βεβαίως, ακόμα δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Άρα και το θέμα του φαρμάκου είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο θέτει η βιομηχανία ο κίνδυνος, δηλαδή, να επωμιστεί, ειδικά η εγχώρια βιομηχανία, ένα άδικο claw back, δηλαδή μία επιστροφή χρημάτων πέραν του κλειστού προϋπολογισμού, είναι υπαρκτός.

Όμως αυτή είναι….

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Πάντως αυτή τη στιγμή η δαπάνη τρέχει με υπέρβαση. Δεν ξέρω το ακριβές ποσοστό, γύρω στο 20% είναι; Πόσο είναι η υπέρβαση;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Περίπου εκεί. Έχετε δίκιο.

Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε και μέχρι τώρα σαν χώρα βρει ένα αποτελεσματικό σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το οποίο να ελέγχει αποτελεσματικά την προκλητή ζήτηση.

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ήταν μία σημαντική παρέμβαση, όμως αποδείχθηκε ότι είχε πάρα πολλές τρύπες και υπήρχε πάντα η δυνατότητα σε ορισμένους γιατρούς να ξεφεύγουν και να μην εφαρμόζουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία ενσωματώνονται συνεχώς στο σύστημα και να αποφεύγουν τα φίλτρα τα οποία προσπαθούμε να βάλουμε.

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε αυτό το επίπεδο για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά αυτός ο άνθρωπος που χρειάζεται να πάρει το φάρμακό του θα το πάρει χωρίς να το στερηθεί και ότι θα γίνεται μία ορθολογική αξιοποίηση των αναγκαστικά περιορισμένων πόρων που διαθέτει η χώρα μας.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Σας ευχαριστώ, θερμά, κύριε Υπουργέ.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Θέλω να πω και κάτι όσον αφορά τον εξοπλισμό.

Προφανώς ο εξοπλισμός…..

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Ναι, ναι, για τα μηχανήματα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Βεβαίως. Και ο εξοπλισμός του ΕΣΥ έχει γεράσει. Αυτές οι επενδύσεις έγιναν πριν από μία 15ετία, 20ετία, υπάρχουν πολλά μηχανήματα, όπως αξονικοί τομογράφοι και τα λοιπά, τα οποία σιγά-σιγά λήγει ο χρόνος ζωής τους.

Πρέπει, λοιπόν, να πάμε σε μία σοβαρή αναδιοργάνωση και ανανέωση αυτού του εξοπλισμού. Οι πόροι που υπάρχουν για αυτό προφανώς είναι περιορισμένοι.

Αναζητούμε, λοιπόν, συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναζητούμε ειδικές συμφωνίες με εταιρείες σε μία λογική, ας πούμε, χρησιδανείου ή leasing, έτσι ώστε να υπάρχει μία σταδιακή αποπληρωμή νέων μηχανημάτων τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν.

Είμαστε σε καλό δρόμο και φυσικά προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και τους πόρους του ΕΣΠΑ οι οποίοι, όμως, στο κομμάτι των υποδομών είναι πάρα πολύ περιορισμένοι.

Φανταστείτε ότι από τα 150 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τις υποδομές μέσα από τα ΠΕΠ των Περιφερειών, περίπου τα 3/4, 120 εκατομμύρια ευρώ, είναι δεσμευμένα από συνεχιζόμενα έργα. Άρα το περιθώριο να εντάξουμε επιπλέον υποδομές και εξοπλισμό και μηχανήματα σε αυτό ήταν λίγο ανελαστικά.

Όμως, σας λέω με μία προσπάθεια που κάνουμε από παντού, προσπαθούμε να ενισχύσουμε λοιπόν και αυτή την ανάγκη.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα υγείας. Το ερώτημα είναι αν σιγά-σιγά υπάρχει μία ορατή προοπτική αυτά να αντιμετωπιστούν και νομίζω ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε αυτή την περίοδο εκεί οδηγούν και αυτό γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητό.

Τι θα μπορούσε να συμβάλλει με τον πιο

«Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και

Δεν είναι απλώς «ακατάλληλα τρόφημα», αλλά

Νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα που αρκετές

Κλαίει, πεισμώνει, φωνάζει… Πόσες φορές όλοι οι

Λίγα χρόνια πριν, η κόρη της Αμερικανής

Ενδεχομένως, στο άκουσμα των λέξεων «όρια» και

Μια νέα μη επεμβατική τεχνική, παρουσιάστηκε στο

Μετά από μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων και

Με επιτυχία και με τα βλέμματα στραμμένα προς

Το θέμα είναι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε επειδή

  • Prev
  • Sponsored Section
Scroll to top